Ventilarea aerului, conditie esentiala pentru confortul casei

Obtinerea unei bune calitati a aerului in cladirile rezidentiale si comerciale
continua sa reprezinte o preocupare majora pentru detinatori, designeri, manageri de spatii de birouri si ocupanti, deopotriva.

Cladirile spatioase, cu suprafete mari, reprezinta o provocare in plus pentru designeri si constructori, decat casele si cladirile de mici dimensiuni. Provocarea este cu atat mai mare in zilele noastre, intrucat au aparut o multime de materiale noi, mobilier si utilaje, dar si activitati care ar putea constitui surse majore de contaminare a aerului.

Sunt insa o serie de strategii care pot ajuta in atingerea unei calitati acceptabile a aerului in interiorul unei cladiri. Acestea tin deĀ  un sistem de climatizare, de controlul temperaturii si de verificarea si curatarea filtrelor.

Iar in functie de cladire si de caracteristicile specifice ale acesteia, aceste strategii pot functiona singure, de sine statatoare sau combinate intre ele. In esenta, ventilarea este procesul prin care aerul exterior este introdus in interiorul unei cladiri, inlocuindu-l pe cel existent, care va fi evacuat afara.

Un sistem de ventilatie optim trebuie sa aiba capacitatea de a controla calitatea aerului, prin inlocuirea acestuia cu aer mai putin contaminat din exterior.

Controlul aerului se face prin folosirea unor materiale de constructie si de mobilier prietenoase cu mediul, vopsele, adezivi si produse de curatat cu emisii scazute de poluanti.

Aceasta prima functie a sursei de control vizeaza mentinerea unui nivel scazut de aer contaminat in interior, prin folosirea la minimum a materialelor si substantelor cu potential de emisie a gazelor posibil toxice ori nocive pentru respirat.

Curatarea aerului presupune folosirea tehnicilor de filtrare pentru a elimina factorii contaminanti, atat la intrare, cat si la evacuare. Acest lucru este esential de avut in vedere in cazul cladirilor situate in mari centre urbane sau langa platforme industriale, unde calitatea aerului exterior ar putea fi mai slaba decat a celui din interior.

Cea mai folosita metoda de aerisire, uneori si singura disponibila pentru administratorii cladirilor de birouri, este ventilarea aerului. Ventilarea mecanica este costisitoare, pentru ca aerul exterior trebuie incalzit pe timp de iarna si racit pe timp de vara.

Pentru economisirea de energie, constructorii cauta sa maximizeze eficienta sistemului de ventilare, care, la randul ei, tine de o serie de factori.

Principalii factori care influenteaza performanta si eficienta energetica a unui sistem de ventilatie sunt distributia aerului si scurgerile de aer, cauzate de lipsa etanseitatii sistemului.

La modul ideal, orice zona ocupata a unei cladiri ar trebui sa beneficieze de o ventilare corespunzatoare a aerului. Acest lucru nu se intampla insa intotdeauna, ceea ce conduce la noi si noi provocari, atat pentru designeri si constructori, cat si pentru proprietari.

Leave a Reply