Importanta unui specialist cand te confrunti cu situatii dificile

Indiferent de varsta pe care o ai sau de tipul de problema sau de greutatile prin care treci, intotdeauna va exista o persoana care sa te sprijine.

In cazul in care in cazul in care   te simti izolat, neinteles de prieteni si familie care poate nu stiu cum sa te ajute, desi si-ar dori asta, cel mai bine este sa incepi sa cauti ajutor specializat, mai ales daca problema ta are un grad mediu/ ridicat de disconfort/ dezechilibru.

Tine minte ca tu esti cel care simte efectele acestui dezechilibru din plin, asa ca esti cel mai in masura sa faci alegeri diferite pentru imbunatatirea calitatii vietii.

Aceasta persoana este pshilogul, capabil sa inteleaga o situatie, oricat de grea ar fi ea si poate sa te ajute sa poti sa depasesti blocajul.

Cum este posibil acest lucru? Ei bine, comunicarea este modalitatea care repreprezinta cheia prin care poti trece peste situatiile care iti pot crea dificultati/ dezechilibre majore si pot avea un potential mare de disfunctionalitate pentru abilitatile tale de a le face fata in prezent, cea pe care mergi.

Comunicare poate fi atat verbala, directa, cat si indirecta prin intermediul anumitor tehnici, teste sau chiar jocuri atat in cazul adultilor, cat si al copiilor.

Care sunt cazurile in care sa apelezi la un psiholog?

  • Esti trist si ai impresia ca nimic nu te poate ajuta si vezi intotdeauna partea negativa a lucrurilor
  • Ai suferit o trauma, ai pierdut pe cineva drag sau treci printr-o despartire
  • Nu te poti concentra asupra sarcinilor zilnice si nu reusesti niciodata sa le duci pana la capat
  • Observi ca parintii sau alti membri ai familiei nu te pot ajuta sa treci peste momentele grele

Rolul pe care il are un psiholog este acela de a ajuta sa lucrezi cu probleme pe care le ai si care poate sunt dintre cele pe care ti le-am enumerat mai sus.

Prin intermediul mai multor sedinte, vei putea discuta, te vei putea descarca de toate greutatile pe care le cari in spate si nu le mai poti duce, vei putea fi inteles si vei gasi solutii potrivite pentru tine, insa tu esti cel care traseaza directia, obiectivele, psihologul fiindu-ti alaturi ca insotitor sau ghid pe drumul vietii.

La sfarsitul sedintelor vei fi capabil sa te iubesti pe tine insuti si pe cei din jur, vei privi lumea cu alti ochi, deoarece pe parcursul orelor petrecute in cabinetului psihologului vei invata mai multe lucruri despre cum poti sa fii mai productiv, mai atent fata de nevoile tale, si despre cum sa poti pasi in lume fara teama ca vei fi (din nou, poate) judecat pentru actiunile si emotiile tale.

Indiferent de tipul de problema pe care o ai, vei reusi sa fii in acord cu nevoile tale din prezent, sa depasesti situatiile problematice si sa evoluezi in ritmul tau.

Cum decurge prima vizita la psiholog?

Momentul in care realizezi ca ai o problema interioara, momentul in care constientizezi ca ai o problema de aceasta natura, te face sa pasesti pragul cabinetului de psihoterapie, probabil cu un mic sau mai mare sentiment de intimidare.

Te intrebi cum poate un necunoscut sa iti rezolve problemele personale, insa mai usor te deschizi catre un strain, deoarece stii ca acesta nu are relatii personale cu tine, care iti pot afecta viata.

Locul unde au loc sedintele este unul confortabil, special gandit sa te faca sa te simti ca acasa. Ti se vor pune o serie de intrebari si ti se vor prelua datelor prin intermediul carora se va face un program pe care il vei urma cu sarguinta pentru a putea scapa de problemele curente, dar si posibilele probleme viitoare.

Iti recomand centru de psihoterapie de la psihart.ro, care se ocupa atat de persoanele adulte, cat si de cei de  varste fragede.

Leave a Reply