Iarna-i fix ca vara, când vine vorba de ultraviolete. Folosește bluza UV!

În niciun caz încheierea sezonului cald nu înseamnă și trecerea pericolului reprezentat de radiațiile ultraviolete. Acestea sunt la fel de nocive pentru piele indiferent de perioada anului, nu doar vara. Așadar, nu e cazul să renunți la protecție în cazul în care ești supus unei expuneri prelungite la soare, iar unul dintre cele mai bune moduri prin care te poți feri de aceste raze constă în purtarea bluzelor UV.

În mod instinctiv, dar total greșit, oamenii renunță să se mai ferească de razele care le pot afecta sănătatea pielii, fapt pentru care specialiștii în dermatologie reiau frecvent acest subiect. Scopul lor este bine determinat și anume să-i facă pe oameni să conștientizeze pericolul expunerii neprotejate la soare, chiar dacă acesta nu e la fel de puternic ca vara.

De exemplu, în foarte multe dintre cauzele expunerii prelungite, dar neprotejate, la razele UV este vorba despre persoane care practică diferite activități sportive în aer liber. Activități precum sporturile acvatice, plimbările pe munte sau sporturile de pârtie, ba chiar și ceva mult mai „cuminte”, precum pescuitul. Poate nu te-ai fi gândit, dar acest sport liniștit presupune întocmai o expunere prelungită la razele ultraviolete.

De ce sunt atât de nocive razele UV chiar și iarna?

Explicația este pe cât se poate de simplă, pe atât de neplăcută: razele UV sunt de 3 tipuri – UVA, UVB și UVC, însă doar primele două ajung pe pământ, ultimul fiind blocat de stratul de ozon.

Acum, să le luăm pe rând:

  • Caracteristicile razelor UVA:
  • reprezintă 95% dintre ultraviolete;
  • sunt atât de puternice încât trec prin nori, sticlă și, evident, și prin epidermă;
  • pot cauza apariția ridurilor, alergii solare, tulburări de pigmentare sau apariția cancerului de piele.
  • Caracteristicile razelor UVB:
  • reprezintă 5% dintre ultraviolete;
  • și ele ajung pe pământ;
  • sunt oprite de nori și sticlă;
  • pătrund în epidermă;
  • doar ele sunt responsabile de bronz, pot provoca arsuri și, de asemenea, pot cauza cancerul de piele.

Aceste caracteristici ale razelor ultraviolete care ajung pe pământ sunt la fel de „valabile” și iarna, toamna sau primăvara, întocmai ca în mijlocul verii.

Revenind la protecția pe care este indicat să o folosești în cazul expunerii prelungite la razele UV, spuneam că una dintre cele mai bune variante de a te feri de probleme este bluza UV.

De fapt, în general, toate articolele de îmbrăcăminte cu protecție UV sunt indicate, în special pentru pescari – că tot făceam referire la ei mai sus. De la bluze, până la pălării, maiouri, tricouri, pantaloni sau salopete, acestea asigură o protecție eficientă împotriva ultravioletelor.

Factorul de protecție – de asemenea, extrem de important de luat în calcul – este, în general, de 50+ la aceste articole anti-UV. Însă ce este obligatoriu de respectat, la achiziționarea unui astfel de produs, este sursa. Cred că este și lesne de înțeles de ce e important să cumperi haine cu protecție solară doar din magazine de specialitate, dedicate sporturilor de apă, care comercializează branduri recunoscute.

Un astfel de magazin este ShopeXtrem, pe care îl poți găsi în București, pe Calea Moșilor 122, sau online, pe shopextrem.ro.

Leave a Reply