Ia romaneasca si portul popular apreciat de designeri

O creatie a lui Tom Ford, inspirata de bluza romaneasca din regiunea Sibiu, a aparut in editia americana a revistei “Vogue” in martie 2012, purtata pe coperta de faimoasa cantareata Adele.

Cea mai faimoasa casa de moda Dolce & Gabbana a prezentat, in timpul paradei “Fashion Week 2012/2013”, costume de mireasa traditionale de la Maramures, Oas si Bucovina. In plus, Carolina Herrera a produs si ea piese  reinterpretate de succes, incluzand de asemenea, piesele de imbracaminte populare din tara noastra in 2013.

Designerul Philippe Guilet, care a lucrat  cu Karl Lagerfeld, Thierry Mugler si Jean-Paul Gaultier, a lansat un proiect cultural 100% RO cu o echipa de profesionisti exclusiv romani. “Romania este subiectul multor sarcasme dar aceasta tara este opusul a ceea ce putem spune”, spune creatorul care tocmai a petrecut patru ani aici.

Acest creator a lansat 100% .RO, proiect destinat reinterpretarii patrimoniului romanesc intr-o noua limba culturala.

Colectia de couture cuprinde 31 de elemente inspirate de traditia romaneasca, experienta designerului in Romania si specificul romanesc. Colectia a fost lansata la inceputul anului 2012 la Grand Palais din Paris.

Acest proiect “este o combinatie intre modernitate si munca ancestrala”, spune Philippe Guilet, care  a subliniat ca in Romania inca exista know-how-ul astazi disparut in Franta.

De la Adele pe coperta “Vogue” si pana la spectacole de moda si evenimente in capitala si in strainatate, bluza romaneasca este peste tot, chiar si in filme. In lumea cinematografica, acest element de folclor a avut o apreciere reala.

Cateva exemple de filme in care rochia noastre traditionala apare  sunt: ​​„Van Helsing“ (2004), in regia lui Stephen Sommers, „doua surori pentru un rege“ (2003), in regia lui Justin Chadwick, rochia este purtat de celebrul Scarlett Johansson cantand in Mary.

Tot in filmul “Indiana Jones si aventurierii artei pierdute” (1981) regizat de Steven Spielberg, actrita Karen Allen (Marion) poarta o bluza romaneasca.

Filme romanesti cu  actrite purtand bluze traditionale sunt „Ciuleandra“ [literal inseamna numele unui dans popular romanesc] (1985), „Mihai Viteazul“ (1970), „Nea Marin Miliardar“ (1979), toate in regia celui mai mare regizor roman, Sergiu Nicolaescu. In plus, bluza este purtata in filme precum: “Fata padurii” (1986) sau “Blestemul pamantului, blestemul iubirii”.

De pe micile ecrane, bluza romaneasca a ajuns in inima New York-ului. Doi designeri din Ucraina care au fost inspirati de pictura lui Matisse au creat o serie de bluze de mana care au cucerit New York-ul si lumea.

Robert Mishchenko si Switlana Golovchenko sunt cei doi ucraineni care traiesc in New York care au creat MARK11 de la zero.

Potrivit declaratiei lor: “Intr-o lume globalizata, in care totul devine uniform, motivele etnice pot ajuta femeile sa scape de anonimat. Ele sunt foarte flexibile din punct de vedere vizual, iar culorile si modelele poarta o energie enorma. “. Va recomandam sa accesati rochii tip ie pentru a gasi cele mai frumoase modele de bluze populare.

Ziarul “The New York Times” a pus pe prima pagina cateva piese de imbracaminte din MARCH11 intitulate “Camasa traditionala si recursul sau global” si astfel piesele au trecut frontierele si au devenit simboluri ale maiestriei lucrului manual.

Leave a Reply