De ce sa iti echipezi autovehiculul cu anvelope de iarna

Anvelope-iarnaIn cazul in care ati auzit de faptul ca atunci cand temperatura de afara a scazut sub sapte ori opt grade Celsius trebuie sa va schimbati anvelopele de vara cu cele de iarna atunci sunteti un sofer atent si grijuliu cu autovehiculul sau. In caz contrar, macar ati citit acum si aveti o idee pe viitor.

Cu toate ca putem spune ca majoritatea dintre soferi au auzit de acest lucru si tin cont de el, mult mai putini inteleg de ce este recomandat si de ce sunt obligati legal in anumite tari sa schimbe de la anvelopele de vara la cele de iarna.
Un anumit factor care ne ilustreaza acest lucru este legat de distanta de franare, un factor asadar esential pentru conducerea preventiva in trafic.

Asadar, la o temperatura de sub sapte sau opt grade Celsius anvelopele de vara vor avea o distanta de franare mult mai redusa, ceea ce inseamna ca daca circulati cu o viteza de circa 70 de kilometri pe ora cu anvelopele de vara iar temperatura de afara este sub valoarea recomandata atunci veti avea nevoie de o distanta de inca aproape 35 de metri pentru a putea frana complet, si doar 29 de metri daca folositi anvelope de iarna. Diferentele dintre cele doua distante de franare nu par a fi mari cand sunt citite intr-un text, insa in viata reala 6 metri in plus inseamna o viata pierduta.

Asadar, anvelopele de iarna sunt astfel concepute pentru a putea oferi autovehiculului o mai mare capacitate de a face fata temperaturilor de sub 7 sau 8 grade Celsius, inclusiv pe timp de ninsoare sau viscol, lucru care nu poate fi oferit in niciun caz de catre o anvelope de vara, si este discutabil daca anvelopele all season au o eficacitate la fel de mare. In plus, spre deosebire de cele de vara, anvelopele de iarna au mult mai multe lamele, lucru care sporeste aderenta autovehiculului pe carosabil, in special pe timp de iarna. Totodata, anvelopele de iarna au canale cu o mult mai mare adancime ceea ce permite ca apa sa fie evacuata mult mai repede.

In principal anvelopele de iarna sunt de cele mai multe ori fabricate dintr-un amestec de cauciucuri care sunt mult mai diferite in comparatie cu cele care sunt folosite in constructia anvelopelor de vara, si care sunt special potrivite pentru a oferi autovehiculului capacitatea de a face fata pe mai toate tipurile de carosabil care sunt intalnite pe timpul iernii, fie ca este acoperit de zapada, umezit, inghetat sau uscat.
In concluzie, anvelopele de iarna ofera anumiti factori pe care anvelopele de vara nu le pot oferi, in special in ceea ce priveste sezonul rece.

Leave a Reply